De trainingsopbouw

Ontwikkeling

 

De training is gericht op ontwikkeling.

Ontwikkeling van de technieken, ontwikkeling van het lichaam en van de karateka als mens.

Een gemiddelde training bestaat uit 6 onderdelen.

 1. Openingsritueel
  Tijdens het openingsritueel wordt de sensei, de docent, gegroet en is er een stiltemoment bedoeld om de geest klaar te maken voor de training.
 2. Warming-up
  De warming-up dient om het lichaam voor te bereiden op de inspanning. De spieren worden warm gemaakt en er worden rek- en strek-oefeningen gedaan.
 3. Kihon
  Bij het Kihon worden de technieken aangeleerd. Telkens worden technieken herhaalt om te komen tot perfectie. En er worden nieuwe technieken geintroduceerd.
 4. Kata
  De kata staat voor een schijngevecht. Dit gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander is eveneens bedoeld een aantal technieken te trainen.
 5. Kumite
  Kumite is een daadwerkelijk gevecht. Uiteraard wordt er gecontroleerd gevochten. Kunite is gericht op de toepassing van de geleerde technieken in onverwachte situaties.
 6. Sluitingsritueel
  Tijdens het sluitingsritueel is er een moment van bezinning en wordt de sensei gegroet en bedankt voor zijn of haar training.

Rituelen in de training zijn erg belangrijk voor de discipline en zelfreflectie.

 

Technieken

De ontwikkeling van de technieken is de basis van het karate. Technieken zijn gericht op verdediging en tegenaanval en moeten tot in de perfectie worden aangeleerd. Er zit dus veel herhaling in het trainen van de technieken.
Toch is het nooit saai. Omdat er zoveel verschillende technieken zijn, er zoveel verschillende aspecten aan 1 techniek zitten, er zoveel verschillende toepassingen mogelijk zijn van 1 techniek en omdat je een techniek zelden of nooit perfect  uitvoert.

Het is leuk om jezelf continue te (zien) verbeteren.

 

Ontwikkeling van het lichaam

Door de training ontwikkelt je lichaam. Het wordt sterker en leniger. Je krijgt meer conditie en het leert tegen een stootje te kunnen.

 

Ontwikkeling als mens

Door de training ontwikkelt ook de geest. Je wordt zelfbewuster en zelfverzekerder. Karate is enorm goed voor het zelfvertrouwen.

Kata

Het kata is een onderdeel van het karate, dat relatief vrij onbekend is. Toch hoort het net zo bij deze vechtkunst als het kumite, het tweegevecht. Kata is misschien nog wel het beste te omschrijven als "alleengevecht" of "schijngevecht". Een kata is een stijlfiguur, een vaste serie bewegingen, waarmee de karateka een gevecht uitbeeldt tegen een òf meerdere denkbeeldige tegenstanders.

Kihon

De kihon vorm kan het best worden omschreven als het aanleren van de basistechnieken. Hier worden de weringen, de stoten en trappen geoefend. Deze vorm wordt veel en door alle karateka's beoefend. De beginners en ook de gevorderden, voor zover daar bij karate sprake van kan zijn, zijn altijd zeer intensief met het kihon bezig. Het is zeer belangrijk en het moet er erg goed "in" zitten, om verder te kunnen trainen met andere vormen. Men traint er karakter, concentratie en conditie mee. Alle voor het weren, stoten en trappen benodigde spieren komen behoorlijk aan bod.

Een aantal technieken door Sensei Eric Ouwens

Shuto-Uke

Age-Uke

Soto-uke

Kumite

Het kumite is een trainingsvorm, die in tegenstelling tot het kihon en het kata, met een partner wordt uitgevoerd. Het bestaat uit één of meer aanvallen, gevolgd door even zoveel weringen, met daarop een counter door de tegenstander, de verdedigende man. Dit kan op vele verschillende manieren worden geoefend en geeft de mogelijkheid om extra aandacht aan de timing van de wering te besteden. Niet of niet goed geweerd zal namelijk "raak" betekenen.