Nieuwe dangraden erbij! Van harte gefeliciteerd Paul en Jan!

Door Gwen de Bruijn:

De afgelopen maanden hebben Jan en Paul ontzettend hard getraind voor het examen. Uiteraard deden zij dit trouw op zowel de dinsdag als de woensdagavond. Niet alleen bij onze club, maar ook bij Dokan te Zeist hebben zij extra trainingen gehad terwijl onze club een zomerstop had.

 

Zo hebben ze ook nog bij Hans Harthoorn getraind. Hans is namelijk onze supervisor en hij bepaalt of onze leerlingen goed genoeg zijn om te mogen deelnemen aan het examen van de KBN. Toen ze de handtekening van Hans hadden en de datum bekend was kwam het examen steeds dichterbij.

De aanloop naar het examen liep niet helemaal vlekkeloos. Zo had eerst Paul een blessure opgelopen en vervolgens Jan nog eens in de laatste week. Dit heeft hen niet weerhouden.

Afgelopen zondag was het dan zover! Hoewel ze samen ervoor getraind hadden, waren ze op twee verschillende tijden ingedeeld. Het eerste examen was van Paul, dat begon om 09:30 uur. Hij stond op de tweede mat, waardoor wij (Harry, Berrie, Pé, Eric, Geert, Daniëlle, Bernadien en Gwen) een iets minder goed zicht hadden.

Als examinator had Paul o.a. Jaap Smaal samen met nog drie andere mannen. Zoals gebruikelijk begon het examen met het Kihon gedeelte. Naar onze mening stond Paul op een mat waarvan zijn medekandidaten niet echt kimé en snelheid bezaten. Uiteraard was dit gunstig voor Paul. Hij was de betere! Wat je vaak ziet is dat wanneer er erg fanatieke medekandidaten op de mat staan, deze je omhoog trekken in je niveau. Wanneer de medekandidaten dit niet hebben kan het zo zijn dat de betere van de mat soms ook wat minder scoort. Toch stak Paul er met kop en schouder bovenuit!

Na het Kihon gedeelte brak het Renzuko Waza aan. Keurig uitgevoerd! Vooral de Ushiro geri die Paul in één vloeiende beweging liet zien.

Wat betreft de Kata’s moest hij er drie laten zien; Heian Yondan, Heian Godan en Tekki Shodan.

 

Na het onderdeel Kata werd er gekeken naar Jiju Ippon Kumite. Hierbij mocht Jan als partner de mat op. Niet veel later kon Jan weer als partner aantreden voor het onderdeel Embu. Harrie en Berrie hebben tijdens hun examen (paar jaar geleden) een Embu ontwikkeld die zo goed in elkaar zit, dat alle zwarte band kandidaten binnen onze club geadviseerd wordt deze te leren. Bij het ontwikkelen van deze Embu hebben Harrie en Berrie toentertijd goed naar de regels gekeken. Op het examen was er een duidelijk verschil te zien tussen de Embu van Paul en Jan en die van de overige kandidaten. Van de overigen kwam het soms meer over als een Jiju Ippon Kumite i.p.v. een zo’n realistisch mogelijk (bedacht) gevecht te laten zien.

Als laatste onderdeel was er het Kumité. Paul wist zich goed staande te houden. Hij liet ook zien dat hij van een sociale club afkomstig is. Toen hij als tegenstander een dame had, zag je overduidelijk dat hij zich een beetje inhield.

Eén van de kandidaten kreeg tijdens het Kumité een stoot op de neus van zijn tegenstander waardoor hij een bloedneus kreeg. Ook dit kan wel eens gebeuren. Gelukkig was het niet Paul die de dader was.

Paul had een goed examen laten zien! Van de vier kandidaten hadden wij het gevoel dat Paul als enige geslaagd zou zijn. Uiteindelijk, na lang wachten, werd de uitslag bekend gemaakt. Van de vier kandidaten zijn er twee geslaagd! Waaronder natuurlijk Paul!

Omdat de uitslag van het eerste examen lang op zich liet wachten was er geen tijd meer voor de gebruikelijke pauze en kon het tweede examen van Jan gelijk beginnen. Hij was nog net op tijd met het omkleden. Inmiddels was de vrouw van Jan, Esther, samen met haar ouders en nog wat dierbaren in de zaal gearriveerd.

Ook Jan had als examinator Jaap Smaal en drie andere heren. Zoals gebruikelijk startte het examen met het Kihon gedeelte. Hierin kwamen de onderdelen Geri Waza en Renzuko Waza aan bod. Jan liet mooie strakke bewegingen zien. Zijn traptechnieken bij het Geri Waza kwamen goed naar voren.

Bij het Kata onderdeel zag je de vermoeidheid bij Jan erin sluipen. Hij had immers al veel energie gegeven bij het examen van Paul en ook bij hem stonden er kandidaten op de mat die hem niet omhoog trokken. Gelukkig zat Paul aan de kant die hem even wat bemoedigende woorden kon toespreken! Jan heeft de Heian Nidan, Tekki Shodan en Bassai Dai als Kata moeten lopen.

Over de overige kandidaten gesproken; minister Koppejan van de Tweede Kamer ging samen met Jan op examen. Het kwam over dat politici niet veel tijd hebben om te sporten door hun werkzaamheden. Of is dit niet politiek correct om te schrijven?1

Ons ging het gelukkig niet om de politiek, maar om Jan zijn examen.

Na het onderdeel Kata moest Jan samen met Paul het Jiju Ippon Kumite en hun Embu laten zien. Ook tijdens deze ronde van het examen staken Jan en Paul boven de rest uit! Toen brak het moment aan dat Jan drie partijen moest gaan draaien met Jiju Kumite. Tijdens de eerste partij was onze reactie vanaf de tribune twijfelachtig. Hij liet niet zien wat wij van hem gewend waren. Toen werden er twee jonge broekies vanaf de andere mat gehaald waartegen Jan zijn tweede en derde partij moest spelen. Geen idee wat zijn trigger was, maar wat Jan daar liet zien was super! Hij was de jonge honden de baas. Hij heeft hier veel punten gescoord en mooie partijen gedraaid. Dit was een mooie afsluiter van zijn examen. Ook hier liet de uitslag op zich wachten.

Tijdens de uitslag waren er vier van de vijf kandidaten geslaagd. Waaronder onze Jan! Zijn vrouw heeft een hoop mooie foto’s gemaakt en was uiteraard ook erg trots op hem.
 

Het is zeer terecht dat zowel Jan als Paul hun examens gehaald hebben! Als club zijn wij dan ook erg trots op hen en dat we twee nieuwe zwarte banders welkom mogen heten.

Ook voor de supporters op de tribune was het een spannende dag! Eric, Harry, Berrie, Geert en Pé hebben uiteraard een bijdrage geleverd aan de trainingen die Paul en Jan hebben doorlopen. Dan is het als leraar niets fijner om je leerling, na alle inzet van alle partijen, te zien slagen! Niet alleen de betrokken leraren, maar ook de mensen die hen wilden steunen door aanwezig te zijn konden genieten van de examens. Dat is het mooie van onze club; het maakt niet uit wie er examen doet, we zijn erbij!

 

Paul en Jan, jullie mogen erg trots zijn op jullie prestatie! Namens alle leerlingen, mede zwarte banders, maar vooral het bestuur en het lesgeefteam nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie eerste dan!

 

 

 

 

 

 

Proefles

Wilt u vrijblijvend kennismaken met karate (vanaf 16 jaar)?

U bent van harte welkom om mee te trainen. De eerste twee lessen zijn gratis.

Om u aan te melden of voor meer informatie neemt u contact op met de secretaris (secretaris_at_karatedo.nl).